Pogosto smo v hektičnem vsakdanu prepričani, da nikoli nimamo časa zase, da sebe vedno damo na stran in je vse drugo bolj pomembno. To se zgodi, kadar sebe ne uvrstimo na prioritetno listo, temveč samo sledimo nekim trenutnim potrebam iz okolice.

Koliko prostega časa na dan sploh potrebujemo, da bomo v življenju srečni? Vprašanje, na katerega bi marsikdo v hipu odgovoril: “Čim več.”, pa ima v resnici popolnoma drugačen odgovor. Raziskovalci so ugotovili, da nam preveč časa zase ne osmisli življenja bolj in ne dvigne občutka zadovoljstva z življenjem na način, kot bi si mnogi od nas mislili.

Rezultati raziskave so pokazali, da ljudje, ki poročajo o največ zadovoljstva in sreče v življenju so tisti, ki imajo dnevno med 2 do 5 ur časa za aktivnosti, ki jih sproščajo, razbremenjujejo in razveseljujejo.

Več kot 5 ur prostega časa na dan zmanjšuje nivo zadovoljstva in sreče glede na omenjeno raziskavo, saj zmanjšuje občutke smisla življenja. Smisel življenja seveda ni povezan nujno s plačanim delom, temveč je lahko tudi v obliki prostovoljnega dela, kakovostnega starševstva ali dobre skrbi za gospodinjstvo, ki večkrat močno dviguje občutek smisla življenja. Seveda pa velja tudi to, da kadar imamo premalo časa, to vpliva na občutke stresa, depersivnosti in čustvene izčrpanosti.

Torej, prosti čas vsekakor je pomemben, vendar ni pomemben zgolj čas, temveč tudi način, kako ta čas uporabimo. Seveda imamo vsi enako število ur v dnevu, vendar pa popolnoma drugače lahko zaznavamo čas. Saj vsi poznamo občutek, ko nekaj čakamo, se minute močno vlečejo in po drugi strani, ko se imamo dobro med dopustom, dnevi kar stečejo mimo. Seveda pa je od tega, kako dojemamo čas odvisno tudi to, če zaznavamo, da imamo časa preveč ali premalo.

So pa nekatere dejavnosti, s katerimi lahko vplivamo na občutek, da imamo v dnevu dovolj časa, saj smo ga uporabili na način, ki nas najbolj radosti:

  1. Fizična aktivnost: nas naredi bolj srečne, zadovoljne. Vsi poznamo zadovoljujoč občutek po tuširanju, ko smo opravili fizično aktivnosti. In na ta občutek se spomnimo naslednjič, ko “ne bomo imeli časa za 30 minut aktivnosti v dnevu”.
  2. Ljubeča dejanja do drugih: podariti čas drugemu nas večkrat bolj napolni in da smisel življenja, pa če je to samo iskren kompliment, pomoč sodelavcu pri neki nalogi ali priprava najljubše jedi za ljubljeno osebo. Karkoli že, le da je narejeno zgolj z namenom, da je za dobro drugega, brez naše skrite agende, da pričakujemo kaj v zameno.
  3. Občutje globokega spoštovanja, morda strahospoštovanja, kot ga lahko imamo pred oceanom, prostranim gozdom, visoko goro, nam po raziskavi sodeč, lahko razširi občutek zaznavanja časa. Morda je to vključitev v kakšne socialne interakcije, ki nam pomagajo, da razširjamo svoje dojemanje izven naših lastnih okvirjev, biti v naravi, kjer lahko dobimo občutek notranje zapolnitve in manjše potrebe po hitenju, vključitev v umetniške aktivnosti, kjer lahko začutimo občutke zanosa in smo v stiku s časom, občudovanje osebnega uspeha drugega, nas lahko navduši nad zmogljivostjo človeške narave. Aktivnosti, ki nas na ta način prevzamejo, nam lahko razširijo občutek časa.

Kljub zgoraj naštetim možnostim za preživljanje časa, ki  prosti čas občutkovno “podaljša”, pa je zelo pomembno, da prostega časa ne strukturiramo enako, kot je strukturiran naš delovnik, temveč pustimo možnost, da možgani malo preklopijo v “prosti tek” in užijejo res trenutek miru in svobode, ki nam da zagon za naprej.

Avtor fotografije: Stuart Miles. Vir: FreeDigitalPhotos.net

Vir: https://www.cnbc.com/2022/09/08/too-much-free-time-wont-make-you-happier-says-psychologist-how-many-hours-you-really-need-in-a-day.html