Začarani krog

Velikokrat se na psihologe obrnejo starši, ki so se znašli v začarnem krogu nenehnega kaznovanja svojega otroka zaradi njegovega neprimernega vedenja. Cele dneve se tako ukvarjajo s kaznovanjem, odvzemanjem privilegijev, pogojevanjem, prerekanjem, pregovarjanjem … Ne ostane več veliko časa za prijetne aktivnosti, niti starši nimajo več volje, da bi se jih šli. Manj, ko so starši prisotni v otrokovem svetu, ko se on dobro počuti, vse večja je njegova potreba, da bi starše na nek način pridobil nazaj.

Kako dobim pozornost?

Otroci so neverjetno učljiva in prilagodljiva bitja. Zelo hitro jim postane jasno, katera so tista njihova vedenja, ki prikličejo enega od staršev iz njegovih prezaposlenih misli. Poskušali so že z novim gradom iz lego kock, s tem, da so si sami umili zobe, s tem, da so se hitro naučili zrecitirati pesmico, s tem, da sestrice med igro sploh niso udarili … Vendar vse to zaman. Vse, kar dobijo, je le en odsoten: »Super, priden si.« Ali pa še tega ne.

Otrok hrepeni po pozornosti starša. Naredil bo tudi neumnost, samo da dobi vaš odziv in potrdilo, da obstaja.

Ko pa se glasno prerekajo, ko vas udarijo, ko mečejo igrače po tleh, ko se zibajo na stolu, namesto da bi delali domačo nalogo in vsakič, ko ne naredijo tega, kar ste jih prosili, pa vedno dobijo bolj intenziven odgovor. Dobijo energijo. Žal negativno in prepleteno z neprijetnim, a vendar, močan in buren odziv od starša. In to je tisto, kar si najbolj želijo. Hrepenijo po tem, da jih nekdo opazi, da jim pove, da so naredili lep stolp in da so izredno spretni. Potrebujejo osebo, ki jim bo dala vedeti, da za njih obstajajo in so vredni. In če dobijo odziv, kakršno koli reakcijo le takrat, ko nekaj naredijo narobe, se naučijo, da morda več takih »lumparij« pomaga pri tem, da jih starši sploh še kdaj zares opazijo. »Priden« se tako ne splača biti.

Starši, ki se znajdejo v takih situacijah, velikokrat psihologu ne vedo našteti treh pozitivnih lastnosti svojih otrok. Vse, kar naštevajo, so dolgi seznami neobvladljivega vedenja. In kako to? Ker starši resnično vidijo in opazijo samo še vedenje svojega otroka, ki je zanje obremenjujoče. Drug drugemu zapirajo pot, da bi v medsebojnih interakcijah uživali. Roteče prosijo psihologa, da »popravi« otroka, da se bo začel lepše obnašati in potem naj bi bilo spet vse v redu.

Žal pa mi nimamo čarobne palice, s katero bi lahko pričarali lepše vedenje otroka. To moč imate starši sami. Predlagam vam način, kako z veliko potrpljenja in vztrajnosti obrnete ta krog v drugo smer. V smer, kjer bo vaš otrok izkazoval vedno več primernih oblik vedenja.

Čarobna škatla

Z otrokom skupaj izdelajte škatlo (lahko prelepite škatlo od čevljev, kot je na sliki). V tej škatli naj se zbirajo otrokovi majhni dosežki, njegove dnevne zmage, njegova vedenja, ki so vam zares všeč. Škatla vedenj, ki so lahko za vas popolnoma samoumevna, a za otroka vedno znova izziv. Vsak večer napišite vsaj tri listke otrokovih primernih vedenj v tem dnevu. Na listku lahko pišejo tudi take malenkosti, ki se vam zdijo skoraj nevredne omembe, kot je npr.: »Zelo sem vesela, da si se danes tako hitro stuširal.« do vedenj, na katere ste lahko iskreno ponosni: »Marko, danes sem te prav z veseljem opazovala, kako prijeten fant si bil, ko si se igral s sestrico. Pomagal si ji do igrač in zelo lepo sta se igrala. Močno si me razveselil, ker vidim, da rasteš v pravega sočutnega fanta.« V škatli naj se zbirajo pozitivna vedenja otroka, ki jih pri njem opažate. Preden listek s pohvalo spustite v škatlo, mu jo seveda glasno povejte.

Več, ko bo od vas slišal dobrih spodbud in usmeritev, bolj si bo želel, da bi ga še večkrat opazili pri vedenju, ki vam je ljubo, ter mu namenili prijazno besedo. Otrok si najbolj od vsega zares želi kontakta z vami, zato se bo močno trudil, da bo tak odziv tudi dobil. Če je vašo energijo in pozornost prej pogosteje dobival s svojim slabim vedenjem, se bo sedaj trudil, da bo izkazoval vedno več takih vedenj, ki so vam pomembna in bi jih radi spodbujali še naprej.

Opozorilo: Nikakor pa ta večerni obred prijetnih pohval ni tudi čas, ko otroka spomnite na njegove »lumparije«, ki jih je tekom dneva naredil ali zaradi katerih sta se skregala. V tem delu dneva se temu izognite. To naj bi bila zares prijetna aktivnost za vaju oba!

Vir fotografije: Osebni arhiv.