V 1. in 2. delu članka Kako moj partner ali otrok razume, da je ljubljen? smo do sedaj že spoznali štiri jezike ljubezni, s katerimi si ljudje izražamo naklonjenost, prijateljstvo in ljubezen. V prvem delu smo spoznali besede potrditve ali krajše kar pohvale, s katerimi izražamo osebi, da odobravamo njena dejanja ali cenimo njene lastnosti. Spoznali smo tudi pogost jezik ljubezni, ki ga imenujemo posvečen čas. Opisuje poseben čas, ki ga posvetimo osebi tako, da imamo z njo dober in pomenljiv pogovor ali preko skupne aktivnosti.

V drugem delu članka smo spoznali, da lahko oseba z majhnim darilom sporoča, da vas ima rada. Tako darilo da vedeti, da je nekdo razmišljal o vas in ob tem se sprožijo prijetni občutki, da smo nekomu pomembni. Razna gospodinjska opravila, kot so likanje, pospravljanje, previjanje otrok in podobno, so usluge, ki osebo, katera ljubezen razume preko tega kanala, še posebno razveselijo. Radi imamo, če kdo namesto nas ali za nas nekaj naredi, saj vemo, da je moral v to vložiti čas in energijo, kar pa pogosto cenimo. Za uslugo partnerja lahko prosimo, nikakor pa ne moremo od njega to zahtevati ali s tem pogojevati svojo ljubezen.

V zadnjem prispevku predstavljamo še zadnji jezik ljubezni in načine, kako spoznamo jezik ljubezni svojega otroka.

Dotik

Božanje, ljubkovanje, negovanje, trepljanje po ramenu, masiranje, poljubljanje, objemanje … so dejanja, kako pokažemo iskreno naklonjenost in ljubezen. Oseba, katere primaren jezik ljubezni so dotiki, pa telesno izkazovanje naklonjenosti še toliko bolj potrebuje. Taka oseba je pravi »crkljivček«, saj si poišče objem, toplo roko na svojem telesu ali zgolj telesen stik. Ob njem se tudi pomiri in popolnoma sprosti.

Dojenčki in otroci, ki jih starši več pestujejo, objemajo, božajo, razvijejo pomembne dele možganov in odrastejo v čustveno bolj stabilne in socialne osebe, kot tiste, ki so pri tem prikrajšani. S telesnim dotikom že v prvih nekaj mesecih dojenčka ustrezno pomirimo in ga s tem opremimo za učinkovitejše soočanje s stresom v kasnejšem življenju (Gerhardt, 2004).

Dotik je izredno pomemben način izkazovanja ljubezni med partnerjema. Lahko je tudi mimobežen, nežen, kot recimo poljub pred obedom ali pred vožnjo z avtomobilom. Morda pa le potek skozi njegove lase medtem, ko je sicer zaposlen s čim drugim. Dotik lahko sporoča tako ljubezniva, kot tudi sovražna čustva. Klofuta bo šok za vsakega otroka, a katastrofa za tistega, čigar prvotni jezik ljubezni je dotik. Nežen objem bo vsakem otroku pomenil, da ga imamo radi, a otroku, ki najbolj razume jezik ljubezni dotikanja, bo to izraz neizmerne ljubezni. Enako velja seveda tudi za odrasle (Chapman, 2002).

Otroci in njihov jezik ljubezni

Chapman (2002) v svoji knjigi predlaga, da opazujete svoje otroke, kako izkazujejo naklonjenost do svojih vrstnikov, saj je to namreč ključ do njihovega prvotnega jezika ljubezni.

Nekaj primerov v razmislek:

  • V kolikor otrok pogosto pohvali, kako dobra kuharica ste, ali kako je oče lepo popravil omaro, so njegov prvotni jezik ljubezni verjetno besede potrditve.
  • Ko vam pogosto izdeluje darilca, nosi rožice in pripravlja presenečanja, je njegov prvotni jezik sprejemanje daril.
  • Če med sorojenci opažate, da starejši z veseljem pomaga mlajšemu, je njegov jezik ljubezni verjetno delanje uslug.
  • Ko si vaš otrok od vsega najbolj želi, da greste pogledat, kaj je naredil, da se z njim žogate ali da skupaj nekaj naredita, je njegov jezik ljubezni posvečeni čas.
  • Ko se otrok pogosto privije v objem, se stisne v naročje, je njegov jezik ljubezni dotik.

Naučite se govoriti jezik ljubezni svojih ljubljenih oseb in opazili boste spremembe v vaših odnosih. Če ne veste, kateri je primarni jezik ljubezni vašega partnerja, ga opazujte. Poskušajte ugotoviti, na kakšne načine on izraža svojo naklonjenost in ljubezen. Kako pokaže otrokom, da jih ima rad, kako to naredi s svojimi prijatelji. Tako boste morda odkrili vzorec. Saj, jezik, v katerem se izražamo, tudi najbolje razumemo.

V kolikor pa zgolj iz opazovanja ne boste ugotovili, kaj mu zares najbolj godi, pa preizkušajte vse jezike ljubezni in ugotovite, na katerega se bo najbolje odzval. Tisti je zaigral na pravo struno in je verjetno ključ do njegovega srca.

Avtor fotografije: Stuart Miles. Vir: FreeDigitalPhotos.net

Povzeto po knjigi:

Chapman, G. (2002). 5 Jezikov ljubezni. Kako pokažete, da ljubite. Založba Tuma, d.o.o., Ljubljana.

Gerhardt, S. (2004). Why love matters: How affection shapes a baby’s brain. London in New York: Routledge.