Naše poti gredo v vsakodnevnem vrvežu še prehitro lahko narazen. Poiščite razlog, da se vaša in partnerjeva pot ponovno začneta prepletati in vaju povezovati.

Vsakodnevne obveznosti, služba, otroci, govorilne ure, popoldanske dejavnosti za otroke, trgovina … nas lahko oddaljijo od partnerja. Sčasoma opazimo, da se pogovarjamo samo še otrocih in »Kaj bo jutri za kosilo?«. Tako postajata s partnerjem vedno bolj »cimra« in vse manj partnerja zaradi tiste iskre, zaradi katere sta se vajini življenji začeli prepletati.

Pri svojem delu opažam, da ljudje iščejo in tiho hrepenijo po večji povezanosti in bližini s partnerjem. Sama temu rečem, da si želijo imeti skupni projekt ali skupni običaj. Želijo si, da bi skupaj s partnerjem nekaj delali skupaj, si z njim delili zanimanja, da bi se skupaj razvijali in konec koncev hodili po vzporednih poteh, ter ne vse bolj narazen. Velikokrat ta »skupni projekt« postane otrok in nanj se preloži vsa odgovornost za povezovalni odnos med staršema. Partnerja imata tako spet razlog, da se več pogovarjata, da gresta kam, skratka, da sta več skupaj. Naloga otroka pa ni, da je lepilo vajini vezi, ker sta se v teh letih oddaljila drug od drugega. Vajina stvar je, da si poiščeta skupno aktivnost, ki bi vaju povezovala.

Lahko izluščimo dva faktorja, ki pomembno vplivata na partnerski odnos. Prvi faktor je bližina, vendar ne zgolj fizična, temveč socialna bližina, torej možnost, da imamo s človekom interakcijo (Festinger, Schachter in Back, 1950). Drug pomemben faktor je podobnost v osebnostnih lastnostih in zanimanjih. Partnerji s podobnimi interesi in vrednotami večinoma poročajo o večjem zadovoljstvu v razmerju. Partnerja, ki sta hkrati tudi sodelavca, sorodni karierni interes lahko dodatno povezuje (če seveda znata razmejevati med službenimi in družinskimi vlogami) skupaj pa preživita tudi veliko časa. Imata torej oba ključna faktorja za vzdrževanje zadovoljujočega partnerskega razmerja. Večina nas pa si s partnerjem ne deli tudi poklicnih interesov, zato se mi zdi skoraj nujno, da partnerja najdeta nekaj, kar je obema všeč in bi ju lahko dodatno povezalo. Hkrati pa bi taka aktivnost lahko dodala nek višji smisel, dodano vrednost njuni vezi.

Za zanimivost lahko povem, da je ta spletna stran plod najinega skupnega projekta s partnerjem. Kako združiti psihologinjo in elektro inženirja? Najina presečna množica zanimanj se je tokrat udejanjila v ustvarjanju tega spletnega mesta za pomoč družinam.

Za navdih pri razmišljanju, kaj bi lahko postala vajina skupna nit, naj namignem, da je to lahko tudi nekaj, kar do sedaj ni delal še nihče in se oba učita skupaj od začetka.

stockimages2

Naj naštejem par idej za skupne projekte ali obrede:

  • ples v paru (meni ena ljubših idej, saj vključuje tudi veliko dotikanja in telesne bližine, kar deluje negujoče in ljubeče na odnos),
  • fotografski tečaj,
  • učenje drugega tujega jezika, ki ga nagradita z obiskom države, kjer je nacionalni jezik vajin na novo naučeni tuji jezik,
  • vrtnarjenje ali gojenje kakšne zanimive rastline,
  • skrb za skupno domačo žival,
  • odkrivanje novih krajev, oz. plan, da gresta vsaj enkrat mesečno na izlet, kjer še nikoli nista bila skupaj,
  • skupen šport kot npr. tek, pohodništvo, plezanje, kolesarjenje, ali pa v paru kot npr. badminton, ping-pong, tenis, squash,
  • skupno kuhanje in pripravljanje obrokov, morda kuharski tečaj azijske hrane,
  • obred jutranjega ali večernega pitja čaja v paru,
  • kartanje ali igranje družabnih iger,
  • gledališki ali kino abonma,
  • tečaj masažnih tehnik (katere pridno vadita doma),

V kolikor najdete še kakšno dobro idejo za skupne projekte ali obrede, mi prosim pišite in dodali jo bomo na seznam, da navduši tudi druge.

Ves namen skupnih projektov ali obredov je torej razvijanje vajinih skupnih zanimanj in zagotavljanje, da bosta nek del časa namenila vama, razvijanju in gojenju vajinega odnosa.

Vir: Festinger, L., Schachter, S. in Back, K. (1950). Social pressures in informal groups: A study of human factors in housing. New York: Harper.

Avtor fotografije 1: Mutinka. Vir: Pixabay.com

Avtor fotografije 2: stockimages. Vir: FreeDigitalPhotos.net