V 1. delu članka Kako moj partner ali otrok razume, da je ljubljen? smo spoznali že dva pogosta kanala ljubezni. Prvi so besede potrditve, s katerimi ljubljeni osebi pokažemo, da cenimo njene lastnosti ali njena dejanja. Povemo ji, da smo opazili njen trudi in njene uspehe tako, da jo pohvalimo. Taka pohvala nam da krila, za več podobnih dejanja in večji občutek sprejetosti v odnosu. Drugi jezik ljubezni je posvečen čas. Čas, ki ga osebi posvetimo preko dobrega pogovora ali skupne aktivnosti in je zares posvečen samo vama. Več o tem, kaj vse je lahko skupna aktivnost s partnerjem si preberite v članku Skupni projekt – krepitev partnerskega odnosa.

V tem prispevku predstavljamo naslednja dva jezika ljubezni.

Sprejemanje daril

V različnih kulturah in običajih je podarjanje in sprejemanj daril nekakšen dokaz, da osebo sprejmemo in nam nekaj pomeni. Ljudje skoraj raje poklanjajo, kot pa sprejemajo darila. Darilca kot so majhna presenečenja, roža, risbica, osebno sporočilo, lahko osebo, katere jezik ljubezni je sprejemanje daril, neznansko razveselijo. Ta oseba bo tako darilo zelo cenila in razumela gesto kot izraz ljubezni in sprejemanja. Otroci so nagnjeni k poklanjanju daril v znak izkazovanja ljubezni. Utrgajo travniško cvetico za mamo, narišejo risbico za babico … Če je prvotni jezik vaše ljubljene osebe sprejemanje daril, imate kar srečo, saj je to jezik ljubezni, ki se ga najlažje naučimo.

Darilo je nekaj, kar vzamemo v roke in si rečemo: »Poglej, spomnil se je name!« Ni pomembna vrednost darila, pomembna je misel.

Darilo, ki je lahko vredno več, kot si mislimo, pa je tudi osebna prisotnost v težkih trenutkih. To je najmogočnejše darilo, kar jih lahko podarite v znak ljubezni. Govorim o primeru, ko ima en partner težek dan, ko izve novico o bolezni … takrat je vse, kar potrebuje, bližina svoje ljubljene osebe. Ko vam partner reče: »Rad bi, da si jutri ob meni.« To vzemite resno, četudi se morda vam ne zdi tako pomembno. Zanj/-o je morda ključno, da ve, da bo imel/-a podporo takrat, ko jo bo najbolj potreboval/-a.

Usluge

Usluge so opravila, za katera vemo, da bodo partnerja razveselila. Opravila kot so kuhanje, pranje, sesanje, košenje trave, pleskanje, skrb za psa, menjavanje plenic, pospravljanje posode … Vsa ta opravila od nas zahtevanje načrtovanje, trud, čas in energijo.

Za usluge lahko prosimo, ne moremo pa ničesar zahtevati. V kolikor oseba razume, da jo drugi ljubi preko tega, da zanjo postori neko opravilo, ji pomaga, bo tudi sama z veseljem naredila kaj dobrega za drugega. Dobro je, da se partnerja pogovorita o tem, kaj pričakujeta in si želita, da bi vsak od njiju postoril za skupno gospodinjstvo in pri negi in vzgoji otrok. Napišeta lahko seznam stvari, katere bi prosila, da partner naredi. Gre za prošnje, želje, nikakor pa ne za ukaze. Če delamo nekaj na ukaz ali iz strahu pred tem, da bo partner razočaran nad nami, ne delamo iz ljubezni in z namenom, da bi ga razveselili. Taka opravila se nam bodo hitro zamerila in tako zlepa ne bomo pripravljeni na to, da bi partnerju uresničili kakšno željo. Zato svojo prošnjo oblikujmo tako, da rečemo na primer: „Rada bi/ Želim si, da bi previl otroka med tem, ko jaz kuham kosilo.“ „Prosim te, če mi lahko pomagaš pri pospravljanju perila.“

Nadaljevanje članka: Kako moj partner ali otrok razume, da je ljubljen? 3. del.

Povzetek po knjigi: Chapman, G. (2002). 5 Jezikov ljubezni. Kako pokažete, da ljubite. Založba Tuma, d.o.o., Ljubljana.

Avtor fotografije: Stuart Miles. Vir: FreeDigitalPhotos.net