Ljubim te, I love you, Volim te, Ich liebe dich, Je t’aime, Te amo, Seni seviyorum …

Ljudje se sporazumevamo v različnih jezikih in ravno tako, govorimo tudi drugačen jezik čustvovanja in naklonjenosti. S tujcem takoj poskušamo najti skupno govorico, da se oba lahko izražava in razumeva. V kolikor nama to ne uspe, bo najina komunikacija krajša in plitkejša, saj si ne bova mogla povedati zares vsega, kar misliva.

Podobno je tudi pri čustvenem jeziku, saj le-ta ni univerzalen vsem ljudem. Ljudje imamo različne kanale, preko katerih lahko razumemo naklonjenost druge osebe, kot tudi različne poti, da sami izkazujemo lastna čustva ljubezni. Če se želimo sporazumevati v čustvenem jeziku, moramo spoznati in se naučiti, kateri jezik govori naša ljubljena oseba.

Po knjigi 5 Jezikov Ljubezni (Chapman, 2002), bom na kratko povzela pet različnih poti, po katerih lahko damo ali dobimo sporočila pripadnosti, ljubljenosti in prijateljstva.

Besede potrditve

  • »Dobro si to naredil.«
  • »Bravo!«
  • »Prekrasno izgledaš!«
  • »Kar tako naprej!«
  • »Sem vedela, da ti to zmoreš!«
  • »Waw, prav presenetila si me s svojo kreativnostjo.«
  • »Kako spreten si!«
  • »Zelo cenim, da si se dogovoril za varstvo za zvečer, vem da ni kar samoumevno.«
  • »Neverjetno, očarana sem, kako si to dobro naredil.«

Pohvale, besede potrditve in vzpodbudne besede mnogokrat dvignejo naše speče upe in potenciale, saj nas usmerijo na pot, kjer nam gre dobro. Pokažejo nam, da oseba ceni naš trud, naše delo, naše lastnostni. Naš cilj v odnosih je narediti nekaj dobrega za ljubljeno osebo. In ko slišimo besede potrditve, smo veliko bolj motivirani, da bi zanjo naredili še veliko več. Ko nekdo pohvali naše delo, v katerega sami ne verjamemo dovolj, lahko to deluje tako, da se tega lotimo z večjo vnemo in tako dosežemo boljše rezultate.

Tudi če niso besede potrditve primarni kanal vašega otroka ali partnerja, pa je vseeno velikokrat lepo in prijetno slišati pohvalo od osebe, ki ti veliko pomeni.

Posvečen čas

Lahko bivamo skupaj, a velikokrat živimo drug mimo drugega, pasivno sobivamo in niti ne vemo, kako se drugi počuti, še manj pa, kaj si trenutno želi ali razmišlja. Posvečen čas pomeni čas, da se posvetimo izključno ljubljeni osebi, ji darujemo svojo pozornost in popolno predanost za določen čas. To ni čas, ko skupaj gledata televizijo, saj s tem oba posvečata svoj čas televiziji. Posvečeni čas je vajin čas, kot morda skupen sprehod samo za vaju.

Poznamo dva načina, kako lahko preživimo skupen, posvečen čas z ljubljeno osebo. Prvi način je dober pogovor. Preko vzajemnega, empatičnega pogovora, poslušanja, poskušanja razumeti drugega, partnerja lahko dobita občutek, da sta si bližje, saj drug z drugim delita intimnejše podrobnosti, čustva, želje in hrepenenja.

Drugi način, poleg dobrega pogovora je tudi skupna dejavnost (več o skupnih aktivnostih v članku Skupni projekt – krepitev partnerskega odnosa). Če oseba sprejema ljubezen drugega preko tega kanala, bo dajala veliko pobud, kako bi skupaj preživeli čas, idej za izlet, aktivnosti, igro, branje pravljic, skupen šport … Saj šele ob skupnem preživljanju časa, oseba, katere primarni jezik ljubezni je posvečen čas, začuti, da jo druga oseba ljubi, saj ji je pripravljena podariti svoj čas. Skupno preživljanje časa sporoča, da čutimo nekaj do partnerja, otroka in smo radi v njegovi bližini ter skupaj počnemo stvari.

Prednost posvečenega časa in skupne dejavnosti s partnerjem je tudi naložba dragocenih spominov in pripetljajev, ki nas grejejo v prihodnjih letih. Spominov pogleda iz skupaj osvojenega gorskega vrha, spominov zažganih palačink, ko sta eksperimentirala, spominov, ko sta mokra tekla v dežju iz dolgega sprehoda …

Nadaljevanje članka: Kako moj partner ali otrok razume, da je ljubljen? 2. del.

Povzetek po knjigi: Chapman, G. (2002). 5 Jezikov ljubezni. Kako pokažete, da ljubite. Založba Tuma, d.o.o., Ljubljana.

Avtor fotografije: Stuart Miles. Vir: FreeDigitalPhotos.net